Insynsskydda din trädgård

Om du har en stuga med trädgård så kan det vara skönt att få upp insynskydd så att du kan vara så privat som du vill. Det är inte fel att insynsskydda uteplatsen där vi äter och solar som till exempel altanen, terrassen eller trädäcket. Kanske vill du insynsskydda ett poolområde, ett utebad, eller så är det helt enkelt i tomtgränsen du vill skydda från insyn.

Det finns en massa olika sätt att insynsskydda din trädgård. Du kan göra det med träd, med buskar och häckar, med plank, med spaljé eller med en mur.

Sedan så har alla sätt sina fördelar och nackdelar. 

Träd är bra, då de kommit upp i höjd, men det kan ta tid samt att du måste underhålla dem. Till fördelarna är det att det är naturligt, vackert, effektivt samt att det inte kräver bygglov.

Buskar är bra de med, och enda nackedelen är väl att de ska underhållas i form av klippning. Fördelarna är desamma som träd.

Om du vill ha plank som insynskydd så kan det ibland kräva bygglov. Men till fördelarna hör att det är effektivt och det ger snabbt resultat.

Om du inte får bygglov med plank kan ett alternativ vara att ha en spaljé eller en överliggare på staketet som du får bygglov för och sedan fylla tomrummet med klätterväxter. 

Mur är även det ett alternativ, men det är ofta så att det krävs bygglov samt kan vara något dyrt. Men det är vackert och effektivt!

 

25 May 2020