Skapa en vacker örtagård

Vad vore en stuga utan en härlig trädgård? Om du har mycket yta så är det inte fel att skapa olika platser och oaser. En del för gräsmatta, där det kan spelas kubb eller barnen kan leka. En del med vackra blommor och så en del för en vacker örtagård, eller kryddträdård. Fördelen med en sådan är att du då kan få ett trädgårdsrum med ljuvliga dofter, fantastiska smaker och ren och skär skönhet. Samt en massa goda kryddor du kan använda när du lagar mat. Det är enkelt att skapa en örtagård, lika enkelt som spel på casino, och det enda du behöver är sol och en vilja att använda dina kryddor.

Så här gör du

Börja med att välja ut en plats i trädgården, där du sedan gräver ut. Du ska gräva ut lika mycket som du planerar att odla på. Sedan skapar du bäddar för dina kryddor. Du ska helst satsa på mager men väldränerad jord, en mullrik sandjord är optimal. Anlägg gärna gångar mellan bäddarna. Så kommer du åt dina odlingar på bra sätt. Femtio centimeters bredd rekommenderas, gärna belagd med markduk innan du lägger täckbark, marksten, tegel eller grus.

Sedan är det dags att så kryddor och det är inte svårt! Frön som snabbt ger resultat är oregano, mejram och timjan. En del saker bör köpas som plantor så som lavendel, rosmarin och fransk dragon. 

Under etableringstiden bör du vattna väl. Sedan kommer dina krydväxter att växa så det knakar och det är bara att skörda, flera gånger om. 

16 Mar 2020