Tips inför då det är dags att öppna upp sommarstugan igen

När gräset börjar bli grönt, träden börjar att få löv och temperaturen stiger, då är det dags att öppna upp sommarstugan igen. 

Även om det kan vara väldigt spännande att öppna din stuga, kan det också vara stressigt och mycket hårt arbete.

Oavsett om du öppnar din stuga för första gången eller om du är ett erfaret proffs, här är några tips som kan göra årets öppning mer effektiv och framgångsrik.

Skapa en checklista

Med all spänning kring öppningen av din stuga kan det finnas mycket information som flyter runt i din hjärna. Att skriva ner saker, till exempel städmaterial som behövs eller sysslor som du vill utföra kan hjälpa dig att fokusera på saker som är viktiga. Slutligen, glöm inte nycklarna!

Kontakta ditt elbolag

Om du avbröt oliia tjänster under vintermånaderna, glöm inte att koppla in dem igen innan du lämnar hemmet. Tjänster kan omfatta el, propan, vatten, telefon, internet och TV.

Genomför en fysisk inspektion

Innan du lastar av föremålen från din bil, gör en fysisk inspektion i och utanför hemmet. På utsidan, leta efter:

 • Fallna trädgrenar, grenar och annat skräp;
 • Böjda eller lösa takspån eller andra defekter;
 • Spruckna fönster eller skadade skärmar;
 • Lösa golvbrädor eller räcken på ditt däck eller uteplats;
 • Bevis på infiltration av gnagare;
 • Olika eller obehagliga lukter; och
 • Lågt hängande elledningar.


Flera av dessa föremål kommer att gälla även på insidan. Kontrollera dessutom inuti efter:

 • Våta eller missfärgade mattor, tak eller möbler;
 • Skadade ledningar; och
 • Skadade apparater.
 • När du slår på vattnet igen, inspektera vattenledningarna och kolla runt dina handfat och toaletter för att se till att det inte finns några synliga vattenläckor.

Om du hittar skador, kontakta en lokal entreprenör, rörmokare eller elektriker. 

Inspektera din eldstad

Om du har en vedeldad spis som du använde under hösten eller inte har städat på ett antal år, överväg att låta den inspekteras och rengöras av en ansedd sotare. Kreosot är en rest som vandrar upp i skorstenen och byggs upp på din rökkanal med tiden. Faktum är att en del kreosot byggs upp varje gång en vedeldad spis tänds. Om resterna inte rensas ut ordentligt ökar risken för att en brand ska antändas i din skorsten.

Prioritera dina projekt

När du har besiktigat din fastighet, skapa en prioriterad lista över projekt du behöver slutföra. Återigen kommer detta att hjälpa till att frigöra din hjärna för andra saker.

Skapa en heminventering

När du har slutfört dina uppgifter och din stuga är öppen för säsongen, överväg att skapa en heminventering. Det är troligt att den personliga egendomen i din stuga kommer att förändras varje år. Om den förstördes av brand eller hårt väder, skulle du komma ihåg alla ägodelar du hade i den?

26 Jan 2023