Vill du ha körsbärsträd i din trädgård?

Att ha olika fruktträd i trädgården hemma eller i sommarstugan är inte fel. Ett trevligt träd är kärsbärsträdet. Nu är det inte alltid det enklaste att välja träd, för det finns grymt många olika sorters körsbärsträd. Det är inte som Cherry casino, det finns bara ett, läs mer här om det. Bland körsbär finns det bland annat körsbär, sötkörsbär, hjärtkörsbär, bigarrå, surkörsbär, klarbär, fågelbär, amarell, morell. Du bör välja träd efter vad du har plats med. Ofta är bigarråerna rätt stora och pampiga av sig. Flera körsbärssorter är självfertila, men skörden blir rikligare med större bär om man har fler sorter som korspollineras.

Sötkörsbär och surkörsbär

Det finns olika bär med, som skiljer en del åt. Det är sötkörsbär som är större och köttigare med sötare smak. Biagarrå hör hit till exempel. Dock är de mindre härdiga än surkörsbär. Sötkörsbär känns igen på igen på sina stora blad. Förr blev träden enormt stora, men numera ympas de också på en mindre grundstam, som ger nättare och härdigare träd, ibland kallat pysslingträd. De är oftast inte självpollinerande.

Surkörsbär är härdigare och delas in i moreller (med starkt färgad saft) och klarbär, med ofärgad saft. De är nättare i formen och säljs ibland som buskträd. Surkörsbär är ofta självfertila. 

Plantera körsbärsträd

Att plantera ett körsbärsträd är en investering för framtiden. Planera därför noga var det ska stå så att du slipper flytta på det sedan eller fälla det!

Se förs till att du väljer en sort som är härdig nog för att stå där du bor. De olika träden tål olika zoner olika bra. 

Kolla också vilken grundstam trädet är ympad på. Om det är ett litet träd du önskar, ska grundstammen vara svagväxande, vill du ha ett stort träd att sitta under så småningom, välj en kraftigväxande grundstam.

Fundera också på vilken sorts körsbär du vill ha. Ska de vara söta eller syrliga? Vad ska de användas till? Ska det vara goda att äta direkt eller vill du hellre sylta och safta? Ska de mogna tidigt eller vill du ha sena sorter?

När du sedan ska plantera ditt träd, ta god tid på dig. Du måste gräva ut ordentligt där den ska stå. Se till att det finns lucker matjord i omgivningen, det får inte bli en grop i omgivande, hård lera där vattnet står kvar. Se även till att dränera väl, så att inte rötterena förstörs. Det är rätt smart att gräva ner ett dräneringsrör i samband med planteringen.

Ett körsbärsträd behöver ca 50 cm djup, näringsrik, väldränerad matjord i ett område om 1.5 - 2 m, så det är en bra idé att göra en förhöjning på 20-25 cm över den omgivande gräsmattan.

Plantera sedan trädet lika djupt som det stått i krukan eller några cm djupare. Bred ut rötterna i görligaste mån. Använd sedan en ordentlig stödkäpp att börja med, särskilt viktigt i blåsigt läge eller till dvärgträd. Slå in käppen innan trädet placeras i gropen, så att du inte slår sönder rötterna med den sedan. Vattna ordentligt och tryck till jorden, men trampa inte. Kolla sedan då och då om trädet behöver vattnas, viktigt särskilt vid vårplantering om det inte regnar.

Körsbärsträdet blommar i april-maj på bar kvist eller i samband med bladsprickningen med vanligen vita blommor i små klasar utmed grenarna.

3 Sep 2021